CEVAP: Yükseltinin fazla olduğu dağlık alanlar yerleşme için elverişli alanlar değildir. Dünya nüfusunun büyük bir kısmı ova ve benzeri düzlük alanlarda yaşamaktadır. Çünkü yüksek dağlık alanlarda iklim şartlarının elverişsiz olması, tarım alanlarının sınırlı olması ve ulaşımın zor olması nedeniyle yerleşme için tercih edilmemektedir (Himalayalar gibi). Sadece Ekvatoral Bölgede alçak yerlerde nemlilik ve yağış fazla, bitki örtüsü gür olduğu için yüksek yerler (yaklaşık 2000 m civarı) yerleşme için alçak yerlere göre daha elverişlidir.
Yükselti ile nüfus yoğunluğu arasındaki bu ilişkinin nedenleri neler olabilir? Ülkemizde yüksek ve engebeli alanlarda ulaşım zor, ekonomik faaliyet alanları kısıtlı olduğu için nüfus azdır. Buna karşılık yüksekliği fazla olmayan düzlüklerde nüfus daha yoğundur.
Yükselti arttıkça iklim koşulları ve ulaşım zorlaştığından dolayı, yükseltinin fazla olduğu bölgelerde nüfus yoğunluğu azalmakta, yükseltinin az olduğu bölgelerde nüfus yoğunluğu artmaktadır.
Bu durumu kıyı bölgelerimizle, Doğu Anadolu Bölgesinin nüfusunu karşılaştırdığımızda net olarak görmekteyiz. Kıyı bölgelerimiz ve yükseltisi az yerlerimiz yüksek nüfuslu Doğu Anadolu illerimizin nüfusu azdır.
Yorum Gönder