1




Madde: Hacmi ve kütlesi olan her şey maddedir. Örnek; taş, hava, su, Güneş, köpek, tuz......... Madde olmayanlara örnek: Işık, ısı, ses, .... gibi hacmi ve kütlesi olmayan enerjiler. Madde 3 farklı fiziksel halde bulunabilir. Katı, sıvı, gaz. Katı halde moleküller arası boşluk azdır ve moleküller birbirine sıkı halde bağlanmıştır.
Maddelerin ortak özellikleri: Bütün maddelerde bulunan özellikler. Her madde bu özelliklere sahiptir.
  1. hacim
  2. kütle
  3. eylemsizlik
  4. tanecikli ve boşluklu yapı
Ortak özellikler maddenin cinsine bağlı değil, miktarına bağlıdır. Örneğin hacim. Demirin ve Bakırın hacimleri bunların miktarına bağlıdır. Demirin hacmi 100 cm3 olmalıdır diye bir şey söylemek yanlış olur.


Maddelerin ayırtedici özellikleri: Her maddede bulunan ve ölçülebilen , fakat her bir madde için farklı özelliklere sahip niceliklerdir.
  1. özkütle
  2. erime sıcaklığı
  3. kaynama sıcaklığı
  4. öz ısı
  5. genleşme katsayası
  6. çözünürlük.............................
Ayırt edici özellikler maddenin miktarına bağlı değil cinsine bağlıdır. Örneğin, demirin özkütlesi belli bir sıcakılk ve basınç altında 7,8 g/cm3dür. Demirin miktarı ne olursa olsun bu özellik değişmez. Bütün demirler bu özelliği taşır. Fakat bakır için özkütle 7,8 değil 5,4 g/cm3dür. Yani özkütle maddenin cinsine göre değişiklik gösterir. Miktar önemli değil dir. 100 gram bakırın da özkütlesi 5,4 g/cm3dür, 500 gram bakırın da.

Yorum Gönder

  1. Temel Yeterlilik Testi’nden önce olan YGS’de ortalama her sene bir soru ile karşımıza çıkan ve beraberinde geçtiğimiz sene de aynı şekilde sorulan Madde ve Özellikleri konusuna bakacağız. İkinci oturum müfredatında biraz zorlasa da en azından TYT Fizik madde ve özellikleri konu anlatımı oldukça rahat ve anlaşılır. Fakat üstünde durulması gereken ünitelerden birisidir. Aksi takdirde çok çabuk unutulur ve beraberinde hem lise sınavlarınızdan hem de üniversite sınavından düşük almanıza sebep olur. TYT Fizik madde ve özellikleri soru çözümü olayına da dikkat etmeniz gerekir. TYT Fizik madde ve özellikleri konu anlatımı ve soru çözümü

    YanıtlaSil

 
Top